fbpx

110 млн. лв. повече за ремонт и поддръжка на пътища през 2021 г.

В бюджета за следващата година са предвидени 110 млн. лв. повече за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за БНР.

78 км пътища са изградени от началото на мандата, в момента се работи по 172 км нови участъци. Ремонтираните за същия период отсечки са общо 2070 км, по други 986 км се работи.

3 млрд. лв. са предвидените средства за енергийната ефективност на жилищни, обществени и промишлени сгради и за интелигентно външно осветление в Плана за възстановяване и устойчивост, който в момента е на обществено обсъждане.

1,728 млрд. лв. са заложени за повишаване на енергийната ефективност на жилищния сграден фонд, от които над 90% – за многофамилни жилищни сгради. За първи път е предвидено да се санират и еднофамилни къщи.

Разработват се 4 варианта за осигуряване на съфинансиране, така че собствениците да не доплащат за извършваните дейности и да не се стигне до стопиране на програмата. Залага се и на интелигенти системи за енергийна ефективност за достигане на енергиен клас А и В след санирането.

Новата програма ще започне с блоковете, за които има сключени договори с общини и документи за тях са подадени в Българската банка за развитие, но не са получили финансиране.

Чакащи има и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и Оперативна програма „Развитие на регионите“ за следващия програмен период се предвижда да бъдат санирани над 3000 обекта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"