fbpx

20 млн. лева за въздушни линейки, ще са на разположение 24 часа

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ одобри проектното предложение на Министерство на здравеопазването за покупка на на хеликоптери за спешни медицински случай и кризи.

Близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати за тази цел от програмата, управлявана от регионалното министерство.

За  първи път у нас ще бъде въведена  24-часово осигуряване на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.

Проектното предложение предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за  комуникация, навигация и управление. Екипажът и медицинските екипи ще бъдат обучени за работа във въздуха.

С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух ще се осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на земен транспорт са необходими повече от 30 минути.

В момента с  финансиране от ОП „Региони в растеж“се изпълнява и голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"