fbpx

Над 12,2 млн. евро за фирми от граничната зона на България и Гърция

 Малки и средни предприятия в пограничните райони на България и Гърция ще получат общо над 12,2 млн. евро.

Средствата се осигуряват от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. 

Мярката е приоритетна в настоящия програмен период за МРРБ.

Бизнесът в граничния район ще получи европейски средства за модернизация на производството. Целта е да се повиши конкурентоспособността като се стимулира растежът на нови и съществуващи фирми чрез разширяване на икономическата им дейност до нови пазари и продукти.

В рамките на поканата за набиране на проектни предложения, обявена преди близо година, са  получени 55 проекта. 36 от тях отговарят на условията и са одобрени да получат финансирането. Стойността на отделните проекти е между 300 000 и 600 000 евро, от които 65% е субсидията и 35% е собственият принос на кандидатите. 

Заедно ссъс съфинансирането, общата сума на проектите ще достигне близо 19 млн. евро.  Първоначално обявеният бюджет на поканата беше 10 млн. евро.

От българска страна участват само малки и средни предприятия, регистрирани в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково.

Финансирани са проекти на фирми в областта на производството на хранителни продукти, тъкани, компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, строителни изделия от неметални минерални суровини, събиране и рециклиране на материали, устойчив туризъм, култура, спорт, развлечения и здравеопазване.

Максималната продължителност на проектите е 3 години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"