fbpx

Гърция с план за връщане на професионалисти в страната

Работник от чужбина, който се премести в Гърция, ще има право на 50% по-нисък данък върху доходите, спечелени в страната в продължение на седем години, като въпросното законодателство ще бъде внесено в гръцкия парламент до края на годината.

По думите на Алекс Пателис, съветник на премиера Кириакос Мицотакис по финансови въпроси, така Гърция се надява да привлече “цифрови мигранти“, след като пандемията ускори преминаването към дистанционна работа в много страни и сектори, пише Euractiv.bg.

Няма да има ограничения за нивата на доходите или видовете работа, въпреки че правителството се надява да привлече повече професионалисти. Програмата е насочена към приблизително 800 000 гърци, които емигрираха по време на дългогодишната дългова криза, за да продължат кариерата си в чужбина.

Насърчителният пакет ще бъде достъпен само през 2021 г. От него могат да се възползват и хората, които не са плащали данъци в страната през последните седем години.

Целта на правителството е да създаде работни места или чрез преместване на работещия в Гърция, или чрез компании, които местят бизнесите си в страната. “Основният критерий за допустимост за данъчното стимулиране е пребиваването в страната и желанието да плащат данъци там в бъдеще”, казва още Пателис.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"