fbpx

„Булгартрансгаз“ официално е акционер в терминала за втечнен газ в Гърция

„Булгартрансгаз“ ЕАД става акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис участват в официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд“ С.А.

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите“, изтъкна Борисов.

„Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“, добави премиерът.

Дружеството ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

В началото на годината „Булгартрансгаз“ сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд“ С.А.

След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта, според който ще бъде доставян втечнен газ, включително от САЩ, Катар, Израел.

„Булгаргаз“ вече е резервирал количества за период от десет години.

 Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп.

Ще бъде изграден високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнено синьо гориво.

Планираният капацитет на терминала е 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да започне до края на 2022 г.

В Атина Борисов ще проведе и работна среща с премиера Кириакос Мицотакис, на която ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"