fbpx

Гърция затваря за граждани извън ЕС, Унгария пуска само съседи, Полша спира полети от 44 страни

За да защити общественото здраве от допълнително разпространение на Covid-19 на гръцка територия, за периода от 1 до 15 септември се ограничава пресичането на сухопътните граници на Гърция за граждани на Северна Македония, Албания и Турция.

За решението, публикувано в Държавен вестник, информираха равителственият говорител Стелиос Пецас и заместник-министърът по гражданска отбрана Никос Хардаля, съобщи БГНЕС.

Туристите и чуждите граждани, за които няма забрана, може да влязат в Гърция през България през ГКПП Промахон (Кулата), ако имат негативен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането в страната.

Останалите отворени гранични пунктове с Македония, Албания и Турция ще могат да се ползват от определена категория лица, които също трябва да представят негативен PCR тест.

Гражданите ще могат да преминават през тях между 07:00 и 23:00 часа.

Забраната за преминаване не се отнася за гърци и за лица, които имат разрешение за престой или живеят постоянно в страната, за пътуващите по необходимост поради служебна заетост или по медицински причини, както и за транзит на линейки, превозващи пациенти за хоспитализиране в Гърция. Забраната не важи и за дипломати, членове на военния или административен персонал на държавите-членки на ЕС и ЕУЛЕКС в Косово.

Унгария пък  реши да допусне туристи от трите си източноевропейски съседки – Полша, Чехия и Словакия да влязат в страната със скорошен негативен тест за корнавирус, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Унгария предупреди, че ще затвори границите си за чужденци, за да предотврати увеличаване на случаите на коронавирус. Прибиращите се унгарски граждани могат да излязат от 14-дневна карантина, само ако дадат два негативни теста за новия коронавирус.

Посетителите, пристигащи в Унгария, ще трябва да представят отрицателен тест за Covid-19 най-много отпреди пет дни.

Полша пък забранява от утре преките полети от 44 страни, сред които Испания, Израел и Румъния, за да предотврати разпространението на коронавируса в страната, съобщи правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"