fbpx

Загубите на вода да се намалят до 40%, предвижда национална програма

Да се намалят загубите на питейна вода до 40% е една от целите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заложени в Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030.

Политиките са разписани в Приоритет 9 – „Местно развитие“ на програмата и са публикувани за обсъждане в Портала за обществени консултации.

Повишаване на брутния вътрешен продукт на глава от населението средно с 15%  във всички шест района на страната и  ръст на икономически активното население в градовете до 2030 г. предвижда още програмата.

Сред очакваните резултати в областта на градското развитие е намаляване на времето, прекарано в задръствания – от 34 часа средно годишно през 2017 г., до 30 часа през 2030 г.

Заложени са и индикатори като намаляване на загубите при доставка на вода до 40%,  както и защита на над 4.7 млн. души от наводнения, свлачища и природни бедствия.

Идеята е големите общини като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин да се развият като  конкурентни на София, разкривайки атрактивни възможности за инвестиции, заетост, образование, отдих, кариера.

Набелязани са и цели за подобряването на качеството на живот в селските райони.

Внимание се обръща и на  управлението на водите и на рисковете от природни бедствия. Предвижда се да продължи изграждането и реконструкцията на ВиК инфраструктура приоритетно в агломерации с над 10 000 еквивалент жители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"