fbpx

България е възкръснала благодарение на просветата и културата, заяви президентът

„Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май.

Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езикът и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината.“

Това написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод на днешния празник 24 май, когато всички българи отбелязваме Деня на просветата и културата и на славянската писменост.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието.

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!“, написа още Радев

Двамата с вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

„Днес празникът се върна към своята същност – да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си.

Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото, и обикновеното – започва от ученическия чин, от пространството на духа“, се казва в обръщение на министъра на образованието Красимир Вълчев по случай празника.

„Обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая и преподавателите – тези най-ярки последователи на учението на светите братя“, заяви още министърът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"