fbpx

Най-богатите увеличаха състоянието си с 255 млрд. долара за два месеца

Общото богатство на двадесет и петимата най-заможни хора в света се е увеличило с около 255 милиарда долара през последните два месеца, въпреки пандемията от новия коронавирус.

Тази оценка съобщи в събота списание Forbes.

Според публикацията, периодът е бил най-успешен за Марк Зукърбърг. Богатството му е нарасна с 31 млрд. долара до 86,5 млрд. долара.

Това се дължи основно на значителното увеличение на цената на акциите на неговата компания Facebook. Зукърбърг се издигна на четвъртото място в списъка на Forbes на най-богатите хора в света. През април той беше на седма позиция.

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос е направил 29,9 милиарда долара през последните два месеца поради нарастващите цени на акциите. Общото му състояние се увеличи до 146,9 млрд. долара и той все още е най-богатият човек в света.

Състонието на Бил Гейтс, един от основателите на Microsoft Corporation, нарасна с 11,9 милиарда долара до 106,5 милиарда долара.

Общата стойност на активите на генералния директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно се увеличи с 12,8 милиарда долара и достигна 94,1 милиарда долара, а ръководителят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет е станал по-богат с 6 милиарда долара и вече състоянието му се оценява на 69,2 милиарда долара.

Един от основателите на корпорацията Oracle Лари Елисън забогатя с още 10,4 милиарда долара, до 66,4 милиарда долара, а бившият шеф на Microsoft Стив Балмър – с 14 мииарда долара, до 65,4 милиарда долара.

Общата стойност на активите на друг основател на Google Сергей Брин се увеличи с 13,7 млрд. долара до 61,3 млрд. долара, а на собственика на испанската търговска верига Zara Амансио Ортега – с 5,2 милиарда долара, до 60,5 милиарда долара.

Всички 25 милиардери през отчетния период са регистрирали печалба. Общата стойност на активите им достигна почти 1,5 трилиона долара.

Експертите на Forbes извършват своите оценки главно въз основа на информация за промените в стойността на акциите, коментира ТАСС.

Доходите на населението обаче по време на пандемията като цяло намаляват. Например, в САЩ от средата на март 39 милиона души са кандидатствали за обезщетения за безработица.

Епидемията, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирана в края на 2019 г. в Централен Китай и се разпространи в повечето страни.

На 11 март Световната здравна организация я призна за пандемия. През това време повече от 5,1 милиона души се заразиха с коронавирус в света, а около 330 хиляди починаха.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"