fbpx

Обединеното кралство ограничава Huawei в 5G мрежата

Британското правителство ще анулира ролята на китайската компания Huawei в разгръщането на 5G мрежата в кралството и до 2023 г. може напълно да спре използването на техни продукти в британската комуникационна инфраструктура.

Както вестник The Daily Telegraph съобщи в петък, премиерът Борис Джонсън се е разпоредил да бъдат разработени съответните планове.

„Той все още иска да поддържа отношения с Китай, но мащабът на сделката с Huawei ще бъде значително намален. Съответните структури са инструктирани да разработят план за намаляване на ролята на Huawei възможно най-скоро“, заяви източник пред изданието.

Вестникът отбелязва, че Джонсън вероятно се готви да обяви промяна в позицията на британското правителство за Huawei в очакване на среща с американския президент Доналд Тръмп.

По-рано в петък стана ясно, че британският премиер обмисля да присъства на срещата на върха на Г-7 през юни, която според Тръмп вероятно ще се проведе лично в Белия дом.

Сключването на търговско споразумение със САЩ става една от основните задачи на Джонсън, тъй като преговорите с ЕС са в застой. Позицията на премиера също може да бъде повлияна от нарастващото недоверие към ръководството на КНР в западните страни на фона на пандемия.

По-рано Тръмп предупреди британското ръководство, че сътрудничеството на кралството с Huawei застрашава сигурността на държавата.

Американската страна смята, че използването на оборудване на Huawei в британската комуникационна инфраструктура от ново поколение може да попречи на обмена на информация чрез разузнавателния съюз Five Eyes.

Въпреки това през януари правителството на Джонсън реши да включи Huawei в развитието на британските комуникационни мрежи, но с редица ограничения.

На компанията не бе разрешено да бъде доставчик на критични компоненти и делът на нейното оборудване в британските 5G мрежи беше ограничен до 35%.

Корпорация Huawei е основана през 1987 година и днес е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света. Освен това продава и потребителски устройства, смартфони. Продуктите и услугите на компанията се предлагат в повече от 170 страни.

Нейният създател е Рен Женгфей, който е бил офицер от китайската армия, работещ в сферата на технологичното разузнаване.

В Съединените щати бяха повдигнати 23 обвинения срещу Huawei, нейните дъщерни дружества и нейния главен финансов директор Менг Уанжоу, включително за индустриален шпионаж и нарушаване на американските санкции срещу Иран.

От Huawei твърдят, че тези обвинения са „неоснователни“.  Въпреки това САЩ публикува доклад, който описва компанията като „заплаха за националната сигурност“ поради връзките си с китайското правителство и призова своите съюзници да се откажат от оборудването й.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"