fbpx

ЕЦБ готова да разшири покупката на облигации през юни

Европейската централна банка е готова да разшири Спешната пандемична програма за покупки (PEPP) още през юни, ако икономическите данни покажат, че е необходима такава стъпка.

Това показва протоколът от априлското заседание на регулатора, съобщава Ройтерс.

Спешната пандемична програма за покупки (PEPP) на стойност 750 млрд. евро беше одобрена през март.

„Съветът на управителите е напълно готов да увеличи размера на PEPP и да коригира неговия състав, ако в светлината на информацията, която ще бъде налична преди заседанието през юни, счита, че обхватът на стимулите не съответства на необходимото ”, се казва в протокола.

На среща през април бяха договорени още по-благоприятни условия за отпускане на заеми. Не бяха предприети обаче решителни стъпки като разширяване на покупките на активи, което разочарова някои участници на пазара.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 4 юни и мнозина очакват тази година централната банка да увеличи покупката на активи с 500 милиарда евро (545,15 милиарда долара) на фона на резкия спад в икономиката.

Очаква се също така на заседанието през юни централните банкери да обсъдят дали ЕЦБ да купува корпоративни облигации, които наскоро са загубили своя инвестиционен кредитен рейтинг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"