fbpx

Предлагат нова Комисия за регулиране на ВиК услугите

От Комисията по енергийно и водно регулиране да бъде отделена структура, която ще се занимава с водоснабдяването и канализацията, е една от идеите, която може да залегне в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, съобщиха от МРРБ.

До 19 май ведомстдството събира предложения и коментари в рамките на обществена консултация по изготвянето на законопроекта.

Проектът е публикуван в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

В момента нормативната уредба за отрасъл ВиК е уредена основно със Закона за водите, Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Закона за устройство на територията и техните подзаконови нормативни актове.

Отрасълът функционира в условията на сложна и фрагментирана нормативна уредба и е необходимо тя да бъде променена, за да осигури възможност за развитие на ВиК инфраструктурата и устойчивост при предоставянето на ВиК услугите, са част от мотивите на вносителите.

Предвижда се законопроектът да разглежда въпросите, свързани с политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите.

Ще се включат и текстове, свързани с функциите на асоциациите по ВиК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"