fbpx

Цените на храните в света намаляват трети месец, съобщи ФАО

Цените на хранителните стоки в света продължиха да намаляват през април за трети пореден месец. Това се дължи на значително свиване на търсенето поради икономическите и логистични последици от пандемията COVID-19, сочи доклад на ФАО – организацията по прехрана на ООН.

Индексът на цените на храните е средно 165,5 пункта през април, почти с 3,4 процента по-нисък в сравнение с предходния месец и с почти 10 процента по-нисък, отколкото през януари.

Индексът на цените на захарта на ФАО достигна рекордно ниско ниво от 13 години и то е 14,6 процента надолу спрямо март, когато имаше още по-голям месечен спад.

Сривът в международните цени на петрола доведе до намаляване на търсенето на захарна тръстика за етанол и производството беше преориентирано към захар.

Междувременно, мерките за ограничаване на движението в редица страни допринесоха за допълнителен натиск върху търсенето.

Индексът на цените на растителното масло падна с 5,2 процента през април и това намаление се дължи на по-ниските цени на палмово, соево и рапично масло.

Стойността на индекса на млечните цени на ФАО спадна с 3,6 процента. Сривът в цените на маслото и млякото на прах достигна двуцифрени равнища на фона на натрупването на запаси, слабото търсене на вносни продукти и намалението на продажбите на ресторанти в северното полукълбо.

Индексът на цените на месото падна с 2,7%. Частично възстановяване на търсенето на внос в Китай не беше достатъчно, за да се балансира спадът на вноса в останалите региони.

Пандемията засяга както търсенето, така и предлагането на пазара на месо, тъй като затварянето на ресторантите и намаляването на доходите на домакинствата водят до по-ниско потребление. Недостигът на работна ръка пък засяга производствените системи в основните страни с животновъдство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"