fbpx

ЕЦБ повече от всякога е готова да помогне на еврозоната

Европейската централна банка повече от всякога е решена да помогне на изпадащата в рецесия икономиката на еврозоната,  заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Неговото изявление идва броени дни, след като немски съд се опита да ограничи правомощията на регулатора.

Германският конституционен съд реши във вторник, че ЕЦБ е надвишила правомощията си, изкупувайки публичен дълг от 2 трилиона евро (2,17 трилиона долара) през последните пет години, и предостави на централната банка три месеца, за да докаже, че програмата е необходима и „пропорционална“ ,

В противен случай, Бундесбанк трябва да спре участието в схемата и да продаде германския публичен дълг в размер на 533,9 милиарда евро.

Де Гиндос коментира, че ЕЦБ няма планове за ограничаване на подкрепата за икономиката.

„Ние оставаме повече от всякога решени да осигурим благоприятни финансови условия във всички сектори и държави, така че този безпрецедентен шок да бъде погълнат“, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

„Все още сме готови да направим допълнителни корекции в нашата парична политика, ако видим, че мащабът на стимулиращите мерки не отговаря на изискванията“, добави той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"