fbpx

379 хил. тона подправки са внесли членките на ЕС от трети страни през 2019-та

Държавите-членки на ЕС са внесли 379 000 тона подправки от страни извън ЕС през 2019 г., сочат данни на Евростат.

Най-големият дял от този внос (111 000 тона) представлява джинджифилът, следван от червен пипер и бахар (94 000 тона) и пипер (69 000 тона). Основната страна на произход на вноса на джинджифил, червен пипер и бахар е Китай (съответно 76 000 тона и 65 000 тона), докато пиперът е внасян главно от Виетнам (31 000 тона) и Бразилия (22 000 тона).

Като дял от вноса следва куркумата (15 000 тона), повечето от който идва от Индия (12 000 тона), анасон и свързаните с него подправки (14 000 тона), от които Египет (4 000 тона) е основен доставчик, както и канела (14 000 тона), от която почти половината идва от Индонезия (6 000 тона).

Следващите най-големи вносни подправки са семената от кимион (9 000 тона), които идват предимно от Индия (4 000 тона) и Сирия (3 000 тона), и семена от кориандър (8 000 тона), от които половината са внесени от Русия (4 000 тона).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"