fbpx

ЧЕЗ разкри нова голяма кражба на ток от ферма за криптовалута

Нова голяма кражба на ток за установили от ЧЕЗ. И този път става въпрос за ферма за криптовалута, чиито компютърни конфигурации са ползвали нелегално еленергия, пише „Сега“.

Кражбата е установена тази сутрин, когато екипи на ЧЕЗ и полицията проверяват къща в село Лозен, на чийто адрес са установени аномалии потреблението в района.

Къщата е била с прекъснато електричество заради неплатени сметки и незаконно се е вързала към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ.

По първоначални изчисления използваната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден.

„Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, обяснява Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в компанията, цитиран от изданието.

От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия. Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти, посочват от дружеството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"