fbpx

Еврохолд купува ЧЕЗ България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на Еврохолд България АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България. Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на Еврохолд, гласи официално съобщение на сайта на дружеството.

Сделката премина през много перипетии, след като първоначално КЗК отказа да даде разрешение, което бе последвано от обжалване в съда от страна и на Еврохолд, и на ЧЕЗ. Съдът, от своя страна, разпореди КЗК да преразгледа решенето си по-задълбочено, след което се стигна и до днешната развръзка.

Междувременно в едни от изтеклите записи с гласа на премиера Борисов се засягаше и този въпрос, като се намеква за премиерски натиск върху КЗК за първия отказ.
Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор, б. ред.) по Еврохолд, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно„, се чува на изтеклия запис с гласа ан Борисов. По-късно по искане на евродепутата Елена Йончева лаборатирия в САЩ изследва аудиото и го обяви за автентично.

Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на Еврохолд ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа – Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, се посочва още в съобщението от Еврохолд.

“Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза”, коментира Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и Сливания” в Еврохолд България, цитиран от корпоративния сайт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"