fbpx

9 % ДДС за доставените храни, вечерен час за кръчмите в София

Парламентарната група на ГЕРБ реагира бързо на вчерашния призив на лидера си Борисов и днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, цитирана от „Дневник“, че ще предложат намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) за доставените по домовете храни от 20 на 9%.

Мярката ще важи до края на следващата година, до когато е намалена ставката и за храната в ресторантите.

Данъкът за доставчиците обаче ще остане 20 на сто.

По предварителни изчисления загубите за бюджета ще са около 15 млн. лв.

В същото време обаче председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов смята, че това няма да намали цената на храната, тъй като прогнозите са за затваряне на заведенията заради пандемията.

Както и при намаляването на ДДС за ресторантите в туризма през лятото, и сега председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви против диференциация на ставката за ДДС. По думите й ще има други мерки за подпомагане на други браншове.

Стана ясно и че всички ресторанти, таверни, механи и кафенета в София ще затварят в един и същи час вечерта. Тази мярка ще бъде въведена в близките дни, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Днес Общинският оперативен щаб ще обсъди конкретните параметри, които ще важат за всички заведения в столицата, но според кмета часът на затваряне ще е 23 часа.

Нощните барове, дискотеки и клубове остават изцяло затворени до 12 ноември по силата на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 27 октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"