fbpx

Отлага се разширяването обхвата на тол системата

Засега няма да има разширение на обхвата на тол системата. Това стана ясно от думите на регионалния министър Аврамова днес в парламента.

Няма да е трудно да се увеличи обхватът на тол системата, но това ще стане в подходящия момент. Не вярвам някой да смята, че сега е моментът и времето да предизвикваме трусове. В условията на коронакриза, когато запазването на всяко работно място е от значение, нашата цел не е да фалираме бизнеси, изтъква Аврамова.

За включване в тол системата са подготвени нови 10 800 км републикански пътища, допълни тя и коментира, че политиката на ведомството в бъдеще ще е към промяна в обхвата на платената пътна мрежа, като поетапно ще бъдат включени повече пътни участъци, които се използват интензивно от тежкотоварния трафик, както е и в други европейски държави.

Въпреки пандемията, анализите показват, че приходите от тол такси имат ръст от 6% спрямо постъпленията през миналата година от електронни винетки за моторни превозни средства над 3,5 т. Увеличението е и въпреки намаляване на превозите и превозните разстояния и реалното таксуване на 3115 км пътища.

Анализът показва също, че тежкотоварният трафик се обслужва основно от каналите на Агенция „Пътна инфраструктура, през сайта и мобилното приложение, през терминалите за самообслужване, през пунктовете в областните пътни управления. Делът е около 66%. Най-ползваната услуга е маршрутната карта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"