fbpx

4-дневната работна седмица – хит сред бизнеса на Острова

Множество британски компании казаха, че са били убедени за нея от мащабния тест, проведен между юни и декември 2022 г., тъй като не са загубили ефективността си, пише Capital.fr.

Широкомащабен ексеперимент с четиридневна работна седмица във Великобритания, проведен между юни и декември 2022 г., до голяма степен убеди в полезността ѝ компаниите, които участваха в него, според заключенията, публикувани от организаторите. Повече от 60 компании взеха участие в експеримента, което даде възможност на близо 3000 служители да работят с един ден по-малко на седмица, като същевременно запазят същата заплата. Тестът беше организиран от асоциацията 4 Day Week Global съвместно с университетите в Кеймбридж и Бостън Колидж.

Резултатите „показват, че почти всички компании ще продължат с 4-дневната седмица след приключването на експеримента“, като повече от девет от десет твърдят, че със сигурност няма да се откажат. Само 4% от компаниите казват, че със сигурност ще преустановят. Опитът беше „много, много положителен“ и разликата може да се види „ежедневно“ при служителите, казва Нейтън Дженкинсън, директор в Tyler Grange, консултантска фирма по въпросите на екологията, която окончателно е възприела четиридневната работна седмица. Служителите „идват на работа в началото на седмицата, в понеделник, след като са имали три дни почивка, много по-позитивно настроени и с много повече енергия“, продължава той.

Оборотът на компанията се е увеличил леко по време на експеримента (+2%), отсъствията от работа са намалели с 66%, а броят на молбите за работа се е увеличил с 88%. Като цяло проучването разкрива, че компаниите не са понесли ущърб през тези седмици с по-малко работни дни. Приходите са останали стабилни по време на експеримента (+1,4%), като дори показват увеличение с 35% в сравнение със същия период на 2021 г. Освен това желаещите да напуснат, както и отсъствията от работа силно са намалели, твърдят провеждащите експеримента.

Намаляване на стреса и умората

Освен това проучването установи „значителни подобрения във физическото и психическото здраве, увеличило се е времето, прекарано във физически упражнения, както и цялостното удовлетворение от живота и труда“. Спаднало е нивото на стрес, на професионалното изтощение, на умората, намалели са проблемите със съня. Повечето компании избраха да дадат на всички служители петъците „и това функционира особено добре там, където екипите трябва да работят заедно по едно и също време“, отбелязва Брендън Бърчел, социолог от университета в Кеймбридж. Но в зависимост от нуждите, в други компании някои са почивали понеделниците или са били вземани „по-разчупени решения“, като например да се почива повече дни през зимата и по-малко през лятото там, където работата има повече сезонен характер, уточнява изследователят.

Първоначално за участие в този проект са се записали 70 фирми, но девет от тях са се отказали преди началото му, уточняват организаторите, най-често защото не са се чувствали достатъчно готови за него. Експериментите с четиридневната работна седмица се увеличиха напоследък в Европа, но също и в Съединените щати и Канада, както и в Австралия и Нова Зеландия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"