fbpx

Търсят се варианти за компенсиране на скъпия газ в „Чирен“

Компенсаторна програма за газа в хранилището „Чирен“ обсъжда експертна група от енергийното ведомство на съвместно заседание с работодателските организаци, както и Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород.

Преди седмица във ведомството е коментирана високата цена на нагнетения в хранилището „Чирен“ природен газ, който сега се добива по по-ниски цени.

Газът в „Чирен“ е скъп и неефектиен, защото хранилището бе запълнено при високи цени на природния газ, а впоследствие цената се понижи, включително и заради топлото време. Всички търпят загуби, затова трябва да намерим общо решение, но без да застрашим разходната част на бюджета“, подчертава зам.-министър Еленко Божков. По думите му в процеса на търсене на решение е добре да се включи и КЕВР като регулаторен орган, за да се съгласуват бъдещите компенсации по най-прозрачен законов ред.

Необходимо на първо място да се реши на каква база ще се правят компенсациите – по Плана за действие при извънредни ситуации за гарантиране сигурността на доставките на природен газ на България или по Регламент 1369 на ЕС от 5 август 2022 г. за координирани мерки за намаляване търсенето на газ, коментира от своя страна зам. министърът на енергетика Ива Петрова.

Ръководителите на газовите фирми са изтъкнали, че е нужно спешно търсене на изход от ситуацията, тъй като това ценообразуване затруднява и държавните, и частните компании, а ощетени са крайните потребители.

Имаме времеви и ликвиден проблем. До април трябва да се реши въпросът финансово и технологично, като се отчете цената при нагнетяване и при добив. В другите държави компенсаторните механизми са готови отдавна“, изтъкват от АТППГВ.

Мерките за постигане на приемлива и работеща програма за компенсиране трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, е подчертано на срещата. Компаниите ще предложат писмено на министерството вариантите си по какви цени и начини да се направи компенсирането, за да се обсъди отново в следващи спешни разговори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"