fbpx

Защо енергийната сигурност в Европа е по-добра от очакваното след 1 година война

Европа изглежда е готова да предотврати недостига на гориво и да завърши тази зима в позиция, която, макар и не съвсем удобна, изглежда много по-добра, отколкото се опасявахме миналата есен, след като Русия ограничи драстично доставките на тръбен газ.

Една година след нахлуването на Русия в Украйна Ройтерс анализира как страните от Европейския съюз се справят с ограничените енергийни доставки и рязко растящите цени:

Избегната ли е кризата?

В месеците след нахлуването в Украйна, Москва прекъсна приблизително 80% от газа, който преди това беше доставял по тръби за Европа. До края на годината руският износ е намалял от около 40% от доставките на газ в ЕС до по-малко от 10%, най-ниското ниво от 80-те години на миналия век.

За някои страни спадът е по-голям. Германия, която получава половината от газа си от руски тръбопроводи през 2021 г., сега не получава нищо.

Шокът накара страните да се борят да купуват алтернативни горива и тласна цените на енергията до рекордни нива, надувайки сметките на домакинствата и принуждавайки някои индустрии да спрат производството.

Но ЕС замени голяма част от вноса от Русия с алтернативи и задели достатъчно газ, за да бъде в силна позиция да се подготви за следващата зима, въпреки че рисковете остават.

Газовите хранилища в целия ЕС са запълнени с 63%, показват данните на Gas Infrastructure Europe, което е с повече от 30 процентни пункта повече от същото време на миналата година.

Цените на газа паднаха под 50 евро за мегаватчас този месец за първи път от преди инвазията на Русия, след като бяха достигнали своя връх миналия август при близо 350 евро/MWh.

Замяна на руския газ

В някои отношения страните от ЕС имаха късмет. Блокирането на COVID-19 потисна търсенето на втечнен природен газ в Китай, освобождавайки LNG, който европейските компании разграбиха.

Страните от ЕС замениха около 70 милиарда кубически метра загубен руски тръбопроводен газ с други източници. Москва изпращаше на ЕС около 155 милиарда кубически метра газ годишно преди войната.

Вносът на LNG в ЕС и Великобритания скочи с близо 70% през 2022 г. от източници, включително Съединените щати и Катар, след като лидерите на ЕС разговаряха с доставчиците, за да осигурят повече гориво.

Европа наистина осигури това допълнително предлагане на изключително високи цени – и понякога за сметка на по-бедните страни. Пакистан и Бангладеш претърпяха прекъсвания на тока миналата година, след като трябваше да намалят вноса на втечнен природен газ, когато европейското търсене увеличи цените.

Междувременно членовете на ЕС добавиха рекордни количества възобновяема енергия, намалявайки нуждата си от вносни изкопаеми горива.

Европейското производство на електроенергия от въглища също се покачи със 7% миналата година, потенциално подкопавайки целите за климата, но увеличението беше по-малко, отколкото мнозина се опасяваха.

Намаляване на потреблението

Отчасти Европа избегна криза, като просто използва по-малко газ.

ЕС и държавите-членки въведоха многобройни спешни мерки, включително обвързващи общоевропейски цели за запълване на газовите хранилища с 80% преди зимата и доброволно 15% намаление на използването на газ през зимата.

Потреблението на газ в ЕС през 2022 г. е било 13%, или 55 млрд. куб. м, по-ниско в сравнение с 2021 г. – най-рязкият спад в директното използване на газ в историята на ЕС, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Мекото време ограничи използването на газ за бита, докато промишленото търсене спадна с 25% – половината от компаниите, които ограничават производството си, каза МАЕ.

Анализатори изтъкват, че е твърде рано да се каже каква част от спада е предизвикан от правителствени стимули, а не от крайните потребители, ограничаващи потреблението, защото газът просто е твърде скъп.

Рисковете остават

Въпреки че страните от ЕС избегнаха криза в енергийната сигурност, остават значителни рискове.

Анализаторите сочат, че отклоняването на Европа от руския газ вероятно е коствало на Москва способността й да предизвика огромни скокове на цените като тези, наблюдавани миналата година. Но има и други рискове, като потенциални щети на инфраструктурата, доставяща газ в Европа от други доставчици.

Русия все още изпраща известно количество газ към Европа – общо 20 милиарда кубически метра тази година, ако текущите потоци останат стабилни, сочи анализ на Европейската комисия, видян от Ройтерс.

Ако Москва намали тези доставки, а глобалното снабдяване с втечнен природен газ се затегне поради увеличеното китайско търсене и следващата зима е необичайно студена, Европа може да се окаже с недостиг на 40 милиарда кубични метра газ, прогнозира МАЕ.

Това обаче е по-малко от дефицита от 57 милиарда кубически метра, за който МАЕ предупреди през декември, благодарение на мекото време и политическите действия.

Здравословните нива на съхранение на газ трябва да смекчат всякакви шокове в доставките. Но дори когато е пълен, европейският капацитет за съхранение от 100 милиарда кубични метра покрива само около една четвърт от търсенето.

За да се застраховат срещу недостиг, правителствата ще трябва да продължат усилията си за пестене на енергия и да направят повече, за да ускорят инсталирането на капацитет за възобновяема енергия и термопомпи.

ЕС обеща да се откаже от руския газ до 2027 г. и наложи санкции върху закупуването на руски въглища и руски петрол.

Но има един руски енергиен източник, на който все още не е обърнато внимание – ядреното гориво. Страните от ЕС са внесли 20% от естествения си уран от Русия през 2020 г., последната година, за която има статистика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"