fbpx

4 нови локомотива на „Сименс“ с царски имена тръгват по жп линиите ни

БДЖ получи нови четири локомотива Смартрон, които от днес – 29 април, са включени в съставите на влакове, които пътуват по основните дълги дестинации в страната. Локомотивите, произведени от „Сименс Трон”, ще пътуват по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

По традиция от БДЖ кръстиха новите машини на поредните български владетели, които са княз Борис I, цар Симеон Велики, цар Петър I и цар Самуил.

С тази доставка от Сименс са изпълнили предсрочно заложените в договора срокове, като БДЖ вече разполага с 10 Смартрона. Останалите пет локомотива, които трябва да бъдат на разположение на превозвача ни до края на годината, най-вероятно също ще пристигнат преди края на посочените срокове, благодарение на което дружеството ще разполага по-рано с необходимия ресурс за изпълнение на Графика за движение на влаковете.

Чрез наличието на достатъчен подвижен състав ще бъдат редуцирани системните закъснения и отмяната на влакове подари съществуващия досега недостиг, коментират от БДЖ.

Всеки един от локомотивите разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е именуван локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"