fbpx

Бюджетът излезе на малък плюс, без да може да разсее притесненията

Късно в четвъртък Министерството на финансите публикува съобщение, че очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за първите четири месеца на 2021 г. да бъде положително в размер на 115,4 млн. лв. (0,1 % от прогнозния БВП).

За месец април на месечна база очакванията са да бъде отчетен излишък в размер на около 735 млн. лева.

Експерти и наблюдатели изразяват леката си изненада как кабинетът е постигнал това положително салдо. Те коментират, също така, че то не отменя притесненията за идните месеци, тъй като предстоят плащания по пенсии, както и големи суми за 50-те лева добавки и по някои от мерките за подпомагане на бизнеса.

По последна правителствена информация средствата по ключовите пандемични мерки са осигурени до края на юни. Тогава обаче вероятно ще сме без парламент и със служебно правителство поне до края на юли месец. Без парламент не може да бъде актуализиран бюджетът, като служебният кабинет в краен случай може да емитира вътрешен дълг за покриване на текущ дефицит. Настоящият кабинет в оставка уверява, че в момента актуализация не е необходима и затова няма да внасят такава в парламента.

Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на16 660,4 млн. лв. (35 % от годишния разчет), като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2,0 млрд. лева, отчитат от МФ.
Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева. В тези приходи влизат и 600-те милиона лева от концесията на летище „София“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"