fbpx

450 хил. българи са на работа по празниците

450 хиляди българи ще работят по време на предстоящите празници, информират от КНСБ, цитирани от БТА и „Дневник“.

Трудът в почивен ден трябва да се заплаща с минимум двойна надница, която се дължи, ако служителят работи по график в празничния ден. Ако обаче не е включен в графика и работодателят го извика на работа, законът изисква да му бъде платена четворна надница.

Според Българската стопанска камара заетостта в почивните и празнични дни е в икономическите дейности, където тези периоди се характеризират с по-висока натовареност и непрекъсваем режим пише още „Дневник“ по информация на БТА.

Най-много хора работят в секторите търговия на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, туроператорска дейност, транспорт, производства и услуги, които ги обслужват – в т.ч. храни, напитки и други. В групата са и работещите в здравеопазванета, производството и дистрибуция на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива, ВиК сектора, както и ангажираните за компании в сектора на информационните технологии, чиято работа е свързана с бизнеси извън страната.

От БСК уточняват, че към непрекъсваемия режим на работа влизат още производство на основни метали (металургия); производство на химични продукти; търговията с автомобилни горива и смазочни материали; радио и телевизионна дейност и други.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"