fbpx

5 мерки за 50% намаляване консумацията на газ в България?

Българската Mинно-Геоложка Kамара разпространи няколко свои предложения и мерки, като призовава те да бъдат спешно приложени, от което може да се очаква драстично намаляване консумацията на природен газ, доставян от Булгаргаз, с минимум 50%.

1) Премахване на акциза на дизелово гориво без био компонент и мазут. По този начин цената на дизела за отопление ще падне с 65 ст/литър без ДДС. Почти всички потребители, които имат възможност (частни лица и фирми) ще изберат да използват дизелово гориво вместо природен газ. Няма да има отрицателен ефект за постъпленията в бюджета.

2) Гарантиране, че доставчиците на природен газ като Булгаргаз и Овъргаз няма да санкционират граждани и фирми за неизпълнение на заявени годишни количества природен газ поради преминаване на алтернативно на природния газ гориво.

3) Преминаване на всички топлофикации в страната (които имат възможност да ползват алтернативно гориво) от природен газ на мазут или въглища. За да се намали евентуалния екологичен ефект в София, мазут може да се ползва във всички дни в които има вятър, а в безветрените дни да се ползва природен газ.

4) Забрана за използване на природен газ за производство на електроенергия от електроцентрали без когенерация.

5) Да не се подписват нови договори за доставка на газ от Булгаргаз на предприятия с голяма консумация (Лукойл например) които могат да ползват алтернативно гориво в производствения процес или могат да си договорят сами количествата природен газ.

В резултат от БМГК очакват следните ефекти:

1) Цените за клиентите на природен газ на Булгаргаз ще бъдат много по-ниски от настоящите тъй-като азерския газ ще покрива минимум 60% от нуждите от природен газ.

2) Потребителите които са преминали на алтернативно гориво (дизел, мазут, въглища) ще имат също по-ниски разходи за енергия.

3) Няма да има нужда топлофикациите да вдигат цените или да бъдат субсидирани.

4) Диверсификация в източниците на енергия и съответно сигурност на цялата енергийна система.

5) По-малък брой граждани и фирми ще преминат на ток, за да задоволят своите нужди. Така ще има по-малък натиск върху електроразпределителната и електропреносна мрежи както и върху електроцентралите. Спестения ток ще се изнася и носи приходи които може да се връщат обратно при потребителите на ток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"