fbpx

Лондон поглежда към Северно море за нефт и газ, обмисля и фракинга за шистов газ

Днес новият британски премиер Лиз Тръс ще представи пред парламента плана си за незабавни действия за защита на потребителите от високите енергийни цени и инфлацията, съобщава Ройтерс.

Очаква се Тръс да поиска пакет от над 100 милиарда паунда, предназначен да ограничи икономическия шок, причинен от войната в Украйна. Той ще включва освен облекчаване на битовите сметки, но и насърчаване на нови източници на енергия.

Според два източника, запознати с правителствените дискусии, цитирани от Ройтерс, Тръс ще обяви десетки нови лицензи за проучване в Северно море в опит да увеличи местното производство.

Очаква се тя също така да премахне забраната за фракинг, който включва извличане на шистов газ от скали чрез раздробяването им с вода и химикали под високо налягане. Той беше забранен през 2019 г., след като органът за нефт и газ каза, че не е възможно да се предвиди магнитудът на земетресенията, които може да бъдат предизвикани от технологията.

Нито едно от предложенията обаче няма да осигури краткосрочно облекчение, тъй като обикновено отнема между пет и 10 години от първоначалното проучване до добиването на нефт и газ от дадено находище. Проектите за фракинг ще изискват и дълъг процес на планиране.

Ако искаме енергийна сигурност, трябва да разгледаме всеки източник, включително нови ядрени или повече възобновяеми източници“, казва членът на кабинета Саймън Кларк пред Sky News. „Трябва също така да разгледаме технологии като фракинг… Има балансиран подход към този въпрос“, отбелязва още той.

Тъй като Великобритания е изправена пред продължителна рецесия, предизвикана от почти учетворяване на сметките за енергия на домакинствата, новият премиер заяви, че ще предприеме незабавни действия за защита на потребителите.

Скокът в държавните заеми за финансиране на пакета за подкрепа плюс обещанието на Тръс да намали данъците обаче разтърси финансовите пазари. В сряда паундът падна спрямо долара до нива, достигнати за последно през 1985 г.

С разрастването на индустриалните вълнения Тръсс е изправен пред един от най-обезсърчаващите предизвикателства за бъдещ лидер в следвоенната история на Великобритания, коментира агенцията.

Очаква се нейният план да охлади инфлацията – която с 10,1% вече е най-високата от всяка водеща икономика – но ще добави повече от 100 милиарда паунда към заемите на Великобритания, поставяйки по-голямо напрежение върху публичните финанси, тъй като енергийната криза вероятно ще продължи през следващата зима.

Това също така бележи голям обрат от нейното отхвърляне на „подаяния“ по време на ранните етапи на кампанията за лидерство на Консервативната партия.

Благотворителните организации предупредиха, че милиони домакинства са изправени пред бедност тази зима, ако се позволи таванът на средните цени на енергията да скочи с 80% през октомври и отново през зимата.

Фирмите също са изложени на риск. Мнозина са получили нови сметки за енергия, които според тях заплашват да ги „изгонят от бизнеса“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"