fbpx

5 млрд. куб./м. азерски газ са минали по ТАР за Европа

Трансадриатическия газопровод (TAP)

Доставките на азербайджански газ по Транс Адриатическия газопровод (TAP) достигнаха пет милиарда кубически метра, съобщиха от консорциума TAP, цитирани от Blacksea-caspia.

Консорциумът TAP AG съобщава, че в настоящия момент общо 5 милиарда кубически метра природен газ са влезли от Азербайджан в Европа през контактната точка Кипои на гръцко–турската граница, където TAP се свързва с Трансанадолския газопровод (TANAP)“, се казва в съобщението.

Управляващият директор на TAP – Лука Скиепати, е заявил, че TAP играе ролята на сигурен оператор на системата за доставки на европейския енергиен пазар.

Освен осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на няколко пазара, обемите газ доставяни чрез TAP, поддържат прехода към „зелена“ енергетика, особено в Югоизточна Европа. Освен това, TAP може да транспортира въглеродно–неутрални източници на енергия, като водород, като по този начин съкращава парниковите емисии, в съответствие с целите на Европейския съюз за преход към „зелена“ енергетика“, добавя Скиепати.

На свой ред, търговският директор на TAP – Мария Савова отбелязва, че мощността на газопровода може поетапно да бъде удвоена.

Припомняме, доставките на азербайджански газ в Европа започнаха в края на 2020 година с пускането в експлоатация на „Южния газов коридор“. По TAP, който представлява европейската част на Южния газов коридор, ежегодно ще се доставят по осем милиарда кубически метра газ в Италия и по един милиард кубически метра газ в Гърция и в България. Международната енергийна агенция очаква, че през следващите две година TAP ще постигне пълната мощност на подаване и ще стигне до 10 милиарда кубически метра годишно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"