fbpx

Петков&Василев: искаме тези 4 месеца да продължат в следващите 4 години

Искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години. Това заявиха досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, представяйки политическия си проект „Продължаваме промяната“.

Те ясно посочиха, че искат да са в следващия парламент и като депутати, изразявайки надеждата си, че ще се съберат над 121 депутати от „коалицията на почтените“. Те са убедени, че депутатите не са функция на партиите, а обратното. Депутатът трябва да взима най-доброто решение за България, не за себе си, не за партията.

От думите им стана ясно, че в момента преговарят със 7-8 партии, чиито регистрации да използват за изборите. Най-вероятно ще бъдат избрани повече формации, които да сформират коалиция под името „Продължаваме промяната“. Селектирането на тези партии ще бъде въз основа на принципа – да не искат пари и места в листите, уточни Петков.

Двамата ясно заявиха, че президентът Радев няма нищо общо с проекта им, но че го подкрепят за втори мандат.

В началото Кирил Петков посочи какво от тези 4 месеца искат да продължи за в бъдеще:

  • Спиране на корупцията и кражбите – пример ББР
  • Малкият и среден бизнес да може работи свободно – пример 10-процентният ръст на БВП
  • Да се привлекат високо-технологични инвестиции, пример – големият завод за ел. автомобили в Ловеч
  • Цялото това благоденствие да се разпредели по-справедливо – да се намали дефицитът и да се разпределят средствата за пенсии, добро образование и здравеопазване.

По думите на Кирил Петков корупцията не е имагинерно понятие, тя е реална и видима. Съвсем малка част от служителите в учрежденията са корумпирани. Те са на ключови постове и ако бъдат сменени, ситуацията ще се подобри рязко.

От своя страна Асен Василев посочи, че България е една много крадена държава, защото данъците са достатъчно високи, имаме достатъчно постъпления, за да има нормално здравеопазване и образование и да се погрижим за възрастните хора.

Проблемът е, че всички контролни механизми са изключени и не функционират. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща, ако не е така, ще имаме една процъфтяваща държава, убеден е Василев.

По думите му е напълно постижимо без частни уроци да получиш качествено образование – ако има отдадени учители. Той даде за пример себе си и още няколко души, които от хасковската гимназия са отишли в Харвард

Трябва да има равен старт – образованието и здравеопазването да е достъпно не само от центъра в София, за да могат хората да изберат къде да живеят.

Истината е, че без да пипаме данъците, ако просто си съберем това, което държавата трябва да си събере, с добри контролни механизми, да спрем течовете, всичко това може да се случи и най-вече две неща – бизнесите ще започнат да работят по-добре и по-спокойно и все повече млади хора ще започнат да се връщат със семействата си в България.

Относно спекулациите дали са леви или десни и двамата посочиха, че много по-важно е да си почтен. Според Василев те са балансирани – между крайно дясното и крайно лявата визия – без големи дългове и с балансиран дефицит.

По отношение на изразените си позиции по време на посещението в Маришкия басейн Василев изтъкна категорично, че газификация там не бива да се допусна, защото ще се вложат над 1 млрд. лева, а след 10 години ще имаме абсолютно същия проблем с газовите турбини, както сега с въглищните.

Според двамата основните качества за добър проект и резултати е да можеш да ръководиш екип, да даваш правилните задачи, да имаш топки и да не те е страх. Вярвайте ни, защото показахме, че имаме смелостта да се изправим срещу най-тежките интереси, призоваха Василев и Петков.

Бяха формулирани накратко и критериите, на които трябва да отговарят хората от екипа на новата формация – да имат добра кариера извън политиката, за да не e това единствената им мечта, да не са били в повече от една партия, защото Петков и Василев не вярват в хора, които прескачат от партия в партия.

Не на последно място – да нямат скандали, всеки един ще подпише договор за почтеност – без банкови тайни и скрити пари, така че институциите да могат да ги проверяват без проблеми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"