fbpx

8,6 млрд. лева раздадени под прикритието на инхаус процедурата

Под прикритието на „инхаус“ процедурата са раздадени 8,6 млрд. лв. държавни пари, без да са направени обществени поръчки.

Това бе съобщено на брифинг в Министерски съвет, даден от министрите на икономиката, финансите и регионалното развитие.

Проверката показа, че от 1 януари на 2019 г. до 30 април на 2021 г. са сключени договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тях 11,7 млрд. лв. са били с поръчки, а 8,6 млрд. лв. са били без поръчки. Тоест над 42% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки„, обобщи финансовият министър Асен Василев.

По думите му, тази сума се равнява на общия размер на всички раздадени у нас пенсии за 9 месеца.

От своя страна министърът на икономиката Кирил Петков посочи като много интересен факта, че една и съща структура се наблюдава и в регионалното министерство, и в икономиката. На едното място тя се казва „Автомагистрали“, а на другата – Държавна консолидационна компания.

Петков разкри и поредния скандален договор – под шапката на Държавната консолидационна компания е сключен тайно и без обществена поръчка договор за 182 млн. лв. за изграждането на нов правителствен център. Той не съобщи фирмата, която е сключила договора, но според финансовия министър Асен Василев и по този договор има авансово плащане.

Новият център от 90 хиляди кв. метра ще се изгражда на територията на „София тех парк“. Договорът е сключен на инженеринг – фирмата изпълнител ще извършва и проектирането, и строителството.

Според Петков не е ясно защо точно в момента трябва да се строи правителствен център и не може ли средствата да се използват по-рационално, както и това, защо тази административна сграда трябва да е на територията на София тех парк, където трябва да се развиват иновациите и да се привличат дейности с висока добавено стойност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"