fbpx

АЕЦ „Белене“ може да е рентабилна и конкурентна на пазара

Допълнителните инвестиции, необходими за завършване на проекта АЕЦ „Белене“ са около 8-9.5 милиарда евро. Това е сред заключенията в позиция на Булатом, анализираща основните проекти в електро енергетиката на България.

Според организацията при изграждането на тази централа структурата на необходимия капитал трябва да бъде (без значение кой е инвеститора – българската държава или частен инвеститор): 30 % собствен капитал и 70 % привлечен капитал.

Привлеченият капитал следва да се осигури чрез кредит  – с период за връщане от 25 години и гратисен период от 8 години (това е периодът на времето, необходимо за изграждане на блокове и въвеждането им в търговска експлоатация).

Тази реалност се допълва от вече похарчените средства от държавата за този проект в размер на 1.5 милиарда евро (тези средства могат да бъдат представени като собствен капитал, на българската държава, ако тя реши да участва в проекта) и таванната цена, определена от правителството в обявената процедура от 10.5 милиарда евро.

Двата блока в АЕЦ Белене при пълно натоварване ще могат да произвеждат годишно около 16 милиона МВтч. ел. енергия. Защитната цена на проекта е 60 евро на МВтч. Т.е. финансовият приход към централата на годишна база ще бъде около 960 милиона евро.

Изтъква се също, че финансовия модел допуска (както е практиката в момента), че експлоатационните разходни възлизат на около 350 милиона евро годишно (експлоатация, ремонти, ново гориво, отработено гориво, фондове за извеждане от експлоатация и др. разходи).

При тези разходи, за поддръжка и експлоатация на бъдещия собственик ще му остават около 610 милиона евро годишно за връщане на взетите заеми и възстановяване на използвания собствен капитал, което при тези цифри може да стане за 14-15 години. При по-висока борсова цена на ел. енергията този срок може да бъде по-кратък.

В същото време, обръщат внимание от Булатом, знаем, че срокът на експлоатация на тези съоръжения е 60 години. В момента борсовата цена на електроенергията е 55 евро за МВтч, а през 2028-29 година тази цена се очаква да бъде над 60 евро на МВтч.

Т.е. централата спокойно ще може да работи на борсовия пазар, заключават експертите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"