fbpx

С изчисления и сценарии, АИКБ аргументира мерки, реално подпомагащи икономиката

По молба на Националната агенция по приходите от АИКБ изпратиха своите очаквания и анализи относно последиците за бизнеса от пандемията и продължаващото извънредно положение, както и прогнозите си за въздействието върху икономическия климат и финансовото състояние на отделните браншове и вижданията за икономическата активност в периода след това.

Сред акцентите в изпратените анализи е заключението, че мярката за запазване на заетост 60:40 е неработеща.

Първите резултати потвърждават тезата – заявилите желание да ползват мярката предприятия са под 1 (един) %, а вече регистрираните безработни са в пъти повече от тези, които разчитат на подкрепата, за да запазят работата си. Мярката ще бъде провал. И вместо да се търсят аргументи защо този провал е успех, по-добре да се коригира навреме по примера на другите държави от ЕС и ОИСР, е становището на работодателската организация.

Те се аргументират с подробни статистически анализи, сред които и последното проучване на Алфа Рисърч, според което 79% от фирмите търпят преки или косвени загуби от Covid-19, а най-неодобряваната от бизнеса е мярката 60/40.

Предложението на АИКБ е да се промени така наречената мярка 60/40 на 60/0, което означава държавата да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работник или служител (при съответните критерии) и това да е всичко, което неработещият работник получава като компенсация. Друго плащане от страна на предприятието с преустановена дейност или за съответната част при непълно работно време да не се дължи.

Освен това, работодателската организация запознава НАП със своите прогнози за отражението сред стопанските субекти на ограничителните мерки, свързани с епидемията в края на извънредното положение (денят „Д“). Уточнява се, че за негов край не трябва да се смята датата 13 май, тъй като голяма част от рестриктивните мерки продължават чрез предприети от властите в спешен порядък законодателни промени.

От АИКБ посочват, на база проучвания на своя институт, три сценария – оптимистичен, умерен и песимистичен, съответно за броя наети лица, които ще са останали на работа и предприятията, които ще имат нужда от помощ, когато същинското извънредно положение приключи.

Заключенията са, че според оптимистичния сценарий от помощ ще се нуждаят 186735 закъсали предприятия, а без работа, в неплатен отпуск или в някакво друго неблагоприятно положение ще бъдат 1082455 наети лица, които няма да са на работа.

  • „Оптимистичен” – 46% работещи предприятия в Деня „Д”; Загубени са 54%.
  • „Умерен” – 23,69% работещи предприятия в Деня „Д”; Загубени са 76,31%.
  • „Песимистичен” – 12,60% работещи предприятия; Загубени са 87,4%.

С подробна статистика и анализиране на данни от АИКБ заключават още, че опрощаването на данък недвижими имоти и на такса „Битови отпадъци” за предприятията със затруднения за периода на извънредното положение е изпълнима мисия.

Същият подход се възприема и по повод финансови разчети за мярката „Извънредна еднократна безвъзмездна помощ от 1 000 лева за самонаети, микропредприятия с до 9 заети включително, за т. нар. независими работещи“. Заключенията на АИКБ:

Прогноза колко предприятия по сектори ще продължават да работят към деня на вдигане на извънредното положение

Оптимистична прогноза: Общ брой микрофирми с наети между 0 и 9 души: 317834 броя
Общо брой НЕработещи фирми към деня „Д”: 170995 броя (53,8 %)
Необходими средства за еднократно подпомагане при оптимистичен сценарий: 170 995 000 лева

Умерена прогноза: Общ брой микрофирми с наети между 0 и 9 души: 317834 броя
Общо брой НЕработещи фирми към деня „Д”: 243354 броя (76,6 %)
Необходими средства за еднократно подпомагане при умерен сценарий: 243 354 000 лева

Песимистична прогноза: Общ брой микрофирми с наети между 0 и 9 души: 317834 броя
Общо брой НЕработещи фирми към деня „Д”: 277798 броя (87,40 %)
Необходими средства за еднократно подпомагане при умерен сценарий: 277 798 000 лева

Асоциацията е разработила мотивирала над 20 промени в законодателството за смекчаване на икономическите последици от мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус, които предлага на вицепремиера Марияна Николова и социалния министър Деница Сачева.

Те засягат нормативни актове, приети без консултации в НСТС, както и редица мерки – от общ характер, в сферата на насърчаване на туризма, за осигуряване на безпрепятственото движение на стоки и товари, за подкрепа на допълващите образователни дейности, за подкрепа на фиска.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"