fbpx

ДДС метаморфози. ГЕРБ смъкна на 9 % данъка за ресторанти и книги. Горанов – твърдо против

В рамките на няколко часа въпросът за намаляване на ДДС претърпя няколко обрата.

Първоначално от правителствения пресцентър бе съобщено, че данъкът ще бъде намален на 9% от 1 януари 2021 година специално за храни от първа необходимост и за сектор „Туризъм“ .

За това се били разбрали министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Малко по-късно от пресслужбата разпространиха друго съобщение, в което е записано, че съгласувано с Министерството на финансите „ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.“

Явно, „храните от първа необходимост“ са отпаднали от споразумението.

Да припомним, че ДДС е налогът, който се плаща от потребителят на стоките и услугите.

„Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш“, коментира Борисов.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна, допълни министър-председателят.

Оборотите на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло, за да може повечето приходи да убедят финансовия министър Владислав Горанов, който е бил против сваляне на ДДС, обясни премиерът. Медии обърнаха внимание, че финансовият министър не е на снимката от срещата в кабинета на Борисов.

По-късно обаче, на брифинг в парламента с участието на коалиционния партньор Валери Симеонов и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, Борисов обяви, че намаленото ДДС ще стане факт още тези дни, а не от началото на следващата година. То ще е временна мярка като месец за месец ще се следи събираемостта и отражението върху бюджета.

Борисов изненадващо обяви и решението за 9 % ДДС и за книгоиздаването – „ще опаковаме в един законопроект и двете – храната и духовната храна на хората“. Това намаление няма да е временно, а за постоянно, стана ясно още от думите на премиера.

Той подчерта, че решенията са политически – съгласувани с парламентарната група на ГЕРБ. Владислав Горанов и Менда Стоянова са били абсолютно против. Имам доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, отсече Борисов на въпросите за отношенията му към финансовия министър И уточни, че който не е съгласен, си подава оставката.

По-рано, на срещата с ресторантьорите в МС, беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година. Тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

Ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“.

Може да се премахне критерият за задължения към държавата за 2020 г. при кандидатстване по икономическите мерки срещу кризата.

Договорените промени с премиера, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"