fbpx

Airbnb няма нужда от лиценз за дейността си, реши Съдът на ЕС

Компанията Airbnb не е агент за недвижими имоти и не ѝ е необходим лиценз за такава дейност. Това се казва в решение на Съда на ЕС, съобщава „Дневник“.

Решението потвърждава становището на генералния адвокат на институцията, че компанията е „услуга на информационното общество“.

Делото идва от френски съд, който пита дали услуга, състояща се в свързване на наемодатели, притежаващи помещения за настаняване под наем, от една страна, с лица, търсещи такъв начин на настаняване, от друга страна, съответства на определението на понятието „услуги на информационното общество“.

Съдът приема обяснението, че платформата е само помощен инструмент в бизнеса с недвижими имоти, чиито собственици могат да ги отдават под наем и по други канали. Освен това Airbnb няма отношение към стойността на наема, обявявана от собствениците (например не налага таван за нея).

Прави се разграничение и между тази компания и Uber – последната има много по-голям контрол върху транзакциите, които се извършват от предлаганата от нея услуга, а и определя цените на превозите.

Припомняме, в рамките на приемането на Бюджет 2020 от българския парламент  – по предложение на Менда Стоянова и Валери Симеонов, законодателят реши, че онлайн платформи като Booking и Airbnb се задължават да предлагат само „категоризирани“ или „регистрирани“ обекти за краткосрочно настаняване. Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. Онлайн платформите ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"