fbpx

Нищо не налага актуализация на бюджета сега, убеден Любомир Дацов

На този етап нищо не налага актуализация на бюджета, е убеден финансистът Любомир Дацов в коментар за БлумбъргТВ България. По думите му основната причина е разбираема, но не е наложителна.

“Единствената причина е увеличаване на правото на дълг от страна на правителството до 10 млрд. лева. Това е оправдана стъпка. В тази обстановка човек трябва да е подготвен за различни сценарии. Към момента няма нищо спешно, което да налага такова бързане”, убеден е бившият зам. министър на финансите.

Според него няма как спадът да бъде до 3% от БВП на българската икономика за тази година, при положение, че няма сценарий, който да не предвижда спад в еврозоната над 6-7%.

Дацов смята, че загубата на данъчни приходи на годишна основа не може да е под 3,4 млрд. Лева, като в зависимост от различните сценарии и от мерките, които ще приложи правителството, минималната загуба на данъчни приходи ще бъде поне 3,5 млрд. лева.

Той дори предполага, че по-реалистичен е по-лошият сценарий, при който тези загуби ще стигнат поне до 4,5 млрд лева”, каза още финансистът.  

Според Дацов преди да се вземе дълг, трябва да се вземат мерки за оптимизация на държавните разходи. 

“Досега не са предприети такива мерки. Може да започнем с 10% рязане на всички разходи, замразяване на всякакви актуализации, преразглеждане на капиталовата програма изцяло. Също – преразглеждане на субсидии, забавяне на субсидии, където може”.

Според Дацов една от причините за бързането на правителството е, че все още условията на финансовите пазари са добри и ако правителството вземе нов дълг сега, ще бъде при относително добри условия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"