fbpx

Apple детронира Samsung по продажби на смартфони през 2023-та

Apple достигна през 2023 година 20% пазарен дял и сложи край на 12-годишния статут на Samsung Electronics като най-големия продавач на смартфони в света, сочи проучване на International Data Corp, цитирано от Ройтерс.

Samsung завърва годината с дял от 19,4%, следван от китайските Xiaomi, Oppo и Transsion, показват предварителните данни от Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC.

Промяната в класацията идва след трудна година, в която потребителите се въздържаха от купуване на нови и и по-добри смартфони, избирайки по-евтини модели поради високата инфлация и икономическата несигурност. По-бавното от очакваното възстановяване в Китай, най-големият пазар на смартфони в света, също натежа върху общите продажби на телефони.

Apple и Transsion, които продават марките Tecno, Infinix и itel, бяха единствените двама от първите пет доставчици на смартфони, които отбелязаха ръст на продажбите миналата година, въпреки че общият пазар спадна с 3,2% до 1,17 милиарда единици и достигна 10-годишно дъно.

„Въпреки че през втората половина на 2023 г. видяхме силен ръст от плейъри с Android от нисък клас като Transsion и Xiaomi, произтичащи от бързия растеж на нововъзникващите пазари, най-големият печеливш очевидно е Apple“, отбелязва Набила Попал, директор изследвания в IDC’s Worldwide Tracker.

Доставките на телефони от Samsung са намалели с 13,6%, докато доставките на iPhone са се увеличили с 3,7% миналата година, сочат данни на IDC, цитирани от Ройтерс.

Samsung се фокусира върху сегмента от среден до висок клас за рентабилност, но загуби дял в сегмента от нисък клас, посочва Амбър Лиу от изследователската фирма Canalys.

Apple обаче е изправена пред натиск в Китай от възраждащия се Huawei, както и от бюджетните китайски марки. Производителят на iPhone предлага отстъпки от цели 5% за някои модели в страната, за да привлече клиенти.

В края на миналата седмица пък Microsoft изпревари Apple като най-ценната публична компания в света, тъй като Уолстрийт става все по-загрижен за търсенето на iPhone и други джаджи на компанията от висок клас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"