fbpx

НАП и съдът санкционират нелицензирани хазартни сайтове, но те не спират

През последните три месеца на 2023 г. изпълнителният директор на НАП е спрял над 600 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта.

От агенцията уточняват, че след публикуване на решението в страницата й, сайтовете, посочени в него следва да преустановят дейността си до 3 дни. НАП сезира съда, в случай че след изтичане на този срок, нерегламентираните онлайн платформи са достъпни в България и през тях може да се правят залози от потребители в страната. Магистратите от своя страна издават разпореждане към доставчиците на интернет услуги у нас да прекратят достъпа до страниците и техните поддомейни.

На случаен принцип ИЖ провери и успя да влезе в над 20 санкционирани сайта, за които има и разпореждане на орган на съдебната власт. Част от тези разпореждания са още от октомври миналата година, други от началото на декември, както и от първите дни на настоящия месец януари. Сайтовете обаче функционират и всеки желаещ може да играе и залага чрез тях.

Решенията на изпълнителния директор на НАП, както и разпорежданията на Софийския районен съд са публикувани в рубриката „Онлайн хазарт“ в сайта на приходната агенция. НАП поддържа и актуален списък на интернет страниците, чрез които се организират хазартни игри от лица, които нямат действащ лиценз по Закона за хазарта.

От НАП съветват, в случай че потребител попадне на нерегламентирана онлайн платформа за залози, да подаде сигнал към приходната агенция на имейл  illegal_gambling@nra.bg. В него е необходимо да посочи сайта и своя интернет доставчик. Повече информация за рисковете, които крият незаконните сайтове, може да бъде намерена в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на НАП и в YouTube канала на Агенцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"