fbpx

Аржентина започва да плаща китайския внос в юани

Аржентина ще започне да плаща за китайския внос в юани, а не в долари, обяви правителството, мярка, която има за цел да облекчи намаляващите доларови резерви на страната, информира Ройтерс.

През април тя има за цел да плати около 1 милиард долара от китайския внос в юани вместо в долари, а след това около 790 милиона долара месечен внос ще се плаща в юани, се казва в изявление на правителството, цитирано от агенцията.

Решението има за цел да облекчи изтичането на долари, изтъква министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса по време на събитие след среща с китайския посланик Зоу Сяоли, както и с компании от различни сектори.

Това се случва, докато южноамериканската нация се бори с критични нива в доларовите си резерви на фона на рязък спад в износа на селскостопански продукти, причинен от историческа суша, както и политическа несигурност преди изборите тази година.

През ноември миналата година Аржентина разшири валутния суап с Китай с 5 милиарда долара, опитвайки се да засили международните резерви на Аржентина.

Споразумението ще позволи на Аржентина „да работи върху възможността“ за увеличаване на скоростта на вноса, добавя Маса, като поръчките за внос, деноминирани в юани, се разрешават за 90 дни вместо стандартните 180 дни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"