fbpx

Над два пъти спада износът на руски петрол за Европа

Тази година Русия ще пренасочи 140 милиона тона износ на петрол и петролни продукти от Европа към Азия. Доставките за Европа през 2023 г. ще бъдат около 80-90 милиона тона, което е спад от 220 милиона тона през 2022 г. Това коментира, цитиран от ТАСС, вицепремиерът на Русия Александър Новак.

Според него през 2022 г. Русия вече е пренасочила около 40 милиона тона износ на петрол и петролни продукти от Европа към Азия.

Междувременно става ясно, че отстъпката на руския петрол Urals спрямо сорта Brent в балтийските пристанища в момента е 26-27 долара за барел, което е значително под индикативното ниво от 34 долара за барел.

По тозо повод Новак коментира, че данъчното облагане е обвързано с европейския пазар, а руският петрол вече отива и в други региони, където отстъпките са по-ниски, отколкото в Балтийско море.

Световният пазар на петрол е балансиран по отношение на търсенето и предлагането, като се вземат предвид по-ранните мерки за доброволно съкращаване на производството от редица страни от ОПЕК+, изтъква още Новак.

Моето мнение е, че сега пазарът е балансиран, предвид решенията, взети по-рано, както и нашето намаление (производството на петрол) и намаленията в други страни. Освен това потреблението ще започне да расте сега, нека видим как ситуацията се развива“, изтъква той.

Според Новак настоящият темп на растеж на китайската икономика е в съответствие с прогнозите на ОПЕК+, които са взети предвид при решението за намаляване на производството. „Възстановяването е в ход, добре, може би по-малко от очакванията на анализатори и експерти“, заявява руският вицепремиер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"