fbpx

„Автомагистрали“ спестила милиони на бюджета от цените на материалите за Хемус

Близо 79 500 000 лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 ма автомагистрала „Хемус“ към стойностите им в периода на плащане на авансите.

Това съобщиха от държавната компания “Автомагистрали” ЕАД, малко след като регионалният министър Комитова инспектира участък от строителството на „Хемус“ и разкри нови смущаващи факти за безсмислено авансиране с огромни суми.

В момента компанията и министерството са в странни отношения, тъй като принципалът иска да освободи ръководството, но то чрез обжалване в съда спира процедурата.

От „Автомагистрали“ защитават мениджърското решение на ръководството да авансира, тъй като това гарантирало

• Финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистрала “Хемус” със замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб.
• С платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация;
• Производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и гарантира ритмичните им доставки;
• Магистралата минава по изцяло ново трасе, което води до акумулиране на значителни първоначални разходи по организация, мобилизация, изграждане на приобектови селища и сериозна мрежа от временни пътища;
• Изграждане на производствени полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и др.

Уточнява се, че отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"