fbpx

Азербайджан чака да построим интерконектора с Гърция

Забавеното през последните години изграждане на газовия интерконектор между България и Гърция е основната пречка пред страната ни да внася целия обем от 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от Азербайджан, за което е подписано двустранно споразумение.

Около това са се обединили в телефонен разговор президентите на България Румен Радев и на Азербайджан Илхам Алиев.

Радев е изтъкнал, че развитието на партньорството с Азербайджан в енергетиката укрепва  реалната диверсификация в доставките на природен газ не само за България, а и за Европейския съюз.

По думите на българския президент са предприети мерки за наваксване на това изоставане и се очаква въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция да стане през следващата година. Припомняме, вероятният срок е юли 2022 година.

Държавният ни глава е призовал за гъвкавост при изпълнението на двустранното споразумение за доставки на природен газ от Азербайджан за България, за да не отчита страната ни загуби до реалното изграждане на мрежата за пренос на природен газ.

Илхам Алиев от своя страна е изразил готовност за диалог по този въпрос, като е отбелязал, че освен износ на природен газ за България, Азербайджан вече доставя и електроенергия за страната ни през територията на Турция.

Румен Радев е подновил поканата си към президента Илхам Алиев да посети България в удобно за него време, подчертавайки че тази визита ще допринесе за последващо задълбочаване на двустранния диалог на най-високо равнище, както и за развитието на двустранното сътрудничество между двете страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"