fbpx

Азербайджан и Армения не са далеч от мирно споразумение, което ще отвори Средния коридор

В момента Азербайджан очаква отговора на Армения на коментарите на Баку относно последното проектопредложение за мир.

Това е заявил представителят на президента на Азербайджан със специални поръчения посланик Елчин Амирбеков в интервю за „The Guardian“, цитирано от trend.az и Blacksea-caspia.

Очевидно не сме толкова далеч от окончателно споразумение. Нуждаем се от ефективна, ориентирана към резултати работа. Знам, че след три десетилетия на преговори без значим резултат, има известна умора и разочарование и от двете страни. Докога ще продължаваме просто да провеждаме срещи без никакъв разумен резултат? Бихме предпочели да имаме мирен договор, който да говори за някаква двустранна комисия, която трябва да бъде създадена, за да елиминира всички тези недоразумения или различия между нас“, заявява посланик Амирбеков.

Той отбелязва също така Амирбеков, че връзката между основната част на Азербайджан с Нахичеван, която минава през Армения, е от решаващо значение за Баку от гледна точка на националната сигурност, както и от гледна точка на осигуряването на алтернативен маршрут в рамките на Средния коридор.

Не можем да губим повече време. След три години Армения дори не е започнала да изготвя технико-икономическа обосновка за 42-километровия участък. Разбира се, не можем да заставим Армения да изпълни това, за което са се ангажирали, и е безсмислено да са предполага, че ще нахлуем, за да наложим този коридор със сила или нещо подобно. Затова се обърнахме към Иран като план Б за създаване на пътна и железопътна връзка през Иран“, добавя Амирбеков.

Говорителят на президента подчертава, че наличието на алтернативен маршрут може да накара Армения да осъзнае колко много може да загуби, ако продължи да се съпротивлява на изграждането на транспортна връзка през нейната територия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"