fbpx

Бъдещето на дейта центровете, като източник на топлинна енергия

Могат ли центровете за данни (Data Centers) да бъдат източници на устойчива топлина, задава въпрос изданието Visual Capitalist в своя разработка…

Центровете за данни поддържат модерните технологии, на които разчитаме, но също така генерират невероятни количества отпадъчна топлина.

И тъй като компютрите обикновено са много чувствителни към топлина, операторите полагат големи усилия (и разходи), за да се отърват от нея, дори се преместват в страни с по-ниски средни температури през цялата година.

Но какво ще стане, ако вместо да оставим цялата тази топлина да изчезне във въздуха, можем да я използваме? Заедно с HIVE Digital, Visual Capitalist проследява как центровете за данни се развиват, за да уловят и рециклират въпросната енергия.

Колко топлина произвежда център за данни?

За да се добие представа за колко топлина говорим, се дава пример със средно голяма операция с криптовалута с 1000 от най-енергийно ефективните майнинг системи днес на пазара – Antminer S21 Hydro. Една от тези платформи се нуждае от 5360 вата мощност, което за една година добавя до 47 MWh.

Ако това се умножи по 1000, в крайна сметка получавате над 160 милиарда BTU, което е достатъчно енергия за отопление на над 4600 домове в САЩ за една година, или ако се случи да е сезонът на Оскарите, достатъчно топлина за пускане на 463 803 метрични тона пуканки.

Как работи рециклирането на отпадъчна топлина?

На високо ниво отпадъчната топлина се улавя отново и се прехвърля чрез топлообменници към мрежите за централно отопление, например, където може да се използва за осигуряване на устойчива топлина. След това студеният въздух се връща в центъра за данни и цикълът започва отново.

Течното охлаждане е най-ефективното средство за повторно улавяне и транспортиране на топлина, тъй като водата може да задържи приблизително четири пъти повече топлина от въздуха.

Центровете за данни по света вече рециклират отпадъчната си топлина за отглеждане на пъстърва в Норвегия, за отопление на изследователски съоръжения в САЩ и за отопление на плувни басейни във Франция.

По-зелено бъдеще за центровете за данни?

Рециклирането на отпадъчна топлина досега е доброволно, водено от оператори, които искат да поставят своите дейности на по-устойчива основа, но новите разпоредби могат да променят това.

Амстердам и Харлемермеер в Холандия изискват всички нови центрове за данни да проучат рециклирането на отпадъчната си топлина. В Норвегия го изискват за всички нови центрове за данни над 2 MW, докато Дания възприе „подхода на моркова“, разработвайки данъчни облекчения и финансови стимули. А в края на 2023 г. влезе в сила Директивата на ЕС за енергийна ефективност, която ще изисква центровете за данни да рециклират отпадъчната топлина или да показват, че възстановяването е технически или икономически неосъществимо.

След като Европа поведе с тези инициативи, може ли Северна Америка да изостане много?

HIVE Digital вече рециклира отпадъчната топлина от операциите на своите центрове за данни в Канада и Швеция. Техният 30 MW център за данни в Лашут, Квебек, отоплява 62 000 кв. метра фабрика, докато техният 32 MW център за данни в Боден, Швеция, отоплява 30 000 кв. метра оранжерия, помагайки за осигуряване на устойчиво отглеждани местни продукти, разположени на само един градус от Арктическия кръг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"