fbpx

България е започнала проучване за нова ядрена мощност

България е започнала предпроектно проучване за изграждане на нова ядрена мощност. Това е заявил премиерът Кирил Петков в интервю за гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от бТВ.

Припомняме, в коалиционното споразумение на „Продължаваме промяната“ с партньорите им е записано, че към изграждане на нови ядрени мощности ще се пристъпва едва след необходимите проучваниуя. Конкретно, те трябва да посочат дали да се строи АЕЦ Белене, или да се премине към варианта нова мощност на площадката на Козлодуй.

Преди време вицепремиерът Асен Василев коментира, че с Гърция сме започнали разговори за изграждане на нова ядрена мощност, която да бъде използвана от южните ни съседи с 20-годишен договор. Така се решава един от важните въпроси – за реализацията на енергията, произведена от бъдещата нова АЕЦ.

Премиерът Петков коментира за гръцкото издание, че след въпросното проучване Атина ще има възможност да участва в проекта.

Гърция има нужда от по-евтин ток, ние имаме атомна енергетика, а вие не. Вземайки предвид тези две неща, можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаване на атомна електроцентрала с взаимни изгоди в област, която е значителна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион“, изтъква още Петков в интервюто.

Припомняме, известно е, че от „Продължаваме промяната“ са против втора атомна в Белене, като смятат, че решението е нова мощност в Козлодуй.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"