fbpx

България иска да поеме инициативата за Средния транспортен коридор

България предлага да бъде домакин на министерска среща за ускоряване на развитието на Транскаспийския транспортен маршрут, наричан още „Среден коридор“. Това е заявил вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща по негова инициатива с посланиците на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов, на Грузия Отар Бердзенишвили и Казахстан Виктор Темирбаев.

Включването на пристанищата Варна и Бургас в този маршрут е от съществено значение, за да се осигури стратегическа алтернатива на блокирания поради войната с Украйна логистичен коридор през Русия. Българските черноморски портове разполагат със свободен капацитет, освен това имат много добра свързаност с националната железопътна и автомобилна мрежа“, изтъква Христо Алексиев.

Той отбелязва, че основна задача на предстоящия форум е да се подчертае значимостта на Средния коридор за свързаността по направленията Изток – Запад и Север – Юг.

Припомняме, северният транспортен коридор минава от Казахстан през Русия за Европа. Средният, който става все по-атрактивен, минава също от Казахстан с фериботните връзки през Каспийско море, Азербайджан, Грузия, Турция, след което се открива великолепна възможност товарите да минават през българската територия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"