fbpx

България с нов консултант за прехода на комплекса “Марица-изток“

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с Министерството на енергетиката за консултиране при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса “Марица-изток“.

Със съдействието на ЕИБ ще бъде изготвен анализ на конкурентните предимства на региона, за да се идентифицират най-перспективните нови икономически дейности. Преходът към въглеродно неутрална икономика ще позволи най-пълноценното им използване, подпомагайки превръщането на региона във въглеродно неутрален индустриален център. Въпросният анализ вероятно ще се добави към докладите, вече изготвени от Световната банка и „Прайс Уотър Хаус Купър“ България.

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил, качеството на заетостта и реализиране на добавена стойност чрез широкомащабни инвестиции в областта на чистите технологии, използващи потенциала на наличната инфраструктура, човешки капитал и земя. Добавена към тези предимства, развитата образователна инфраструктура превръща региона в изключително перспективен за научноизследователска и развойна дейност и иновации в областта на новите чисти технологии, посочват от енергийното ни ведомство.

Припомняме, предварителни проучвания установиха много сериозен инвеститорски интерес към региона.

По думите на министъра на енергетиката Румен Радев експертизата и опитът на ЕИБ ще подпомогнат идентифицирането на най-добрите перспективи пред комплекса „Марица изток“ и пълноценното развитие на изключителния му потенциал.

От своя страна вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис изтъкна, че ЕИБ е климатичната банка на Европейския съюз, като сред основните й цели е да подпомага държавите-членки в прехода им към зелена и устойчива икономика в полза на хората и на бизнеса.

За да бъде успешен този преход, той трябва да бъде справедлив и никой да не се чувства изоставен“, отбелязва още Какурис.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"