fbpx

България сред „лидерите“ в ЕС в две статистики за бедността

Децата, които растат в бедност или социално изключване, срещат трудности да се справят добре в училище, да се радват на добро здраве и да реализират пълния си потенциал по-късно в живота. Те също така са изправени пред по-висок риск да станат безработни, бедни и социално изключени като възрастни, коментира Евростат в рамките на свое проучване.

През 2021 г. 24,4% от децата (на възраст под 18 години) в ЕС са били изложени на риск от бедност или социално изключване в сравнение с 21,1% от възрастните (на 18 и повече години).

Сред държавите-членки на ЕС най-висок дял деца в риск от бедност или социално изключване са регистрирани в Румъния (41,5%), Испания (33,4%) и България (33,0%). От друга страна, най-ниски дялове са отчетени в Словения (11,0%), Финландия (13,2%) и Чехия (13,3%). Страната ни е и сред „лидерите“ в другата негативна статистика – втори след Румъния сме по бедност сред тези, които са на 18 и повече години (31,4%).

Децата са изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с възрастните в 18 от 27-те държави-членки на ЕС. Най-големите различия между двете възрастови групи са регистрирани в Люксембург (10,5 процентни пункта; п.п.), Румъния (8,7 п.п.), Испания и Австрия (и двете по 6,8 п.п.). У нас двете групи са почти изравнени, като разликата е 1,6 п.п.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"