fbpx

Стартират директни полети между България и Саудитска Арабия

Предстои стартирането на директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия, след като първата спогодба в областта на транспорта между двете страни е подписана днес в Рияд от заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и логистичните услуги на Кралство Саудитска Арабия Салех ал Джасер.

Алексиев е посочил, че ледващата стъпка е стартиране на нови директни линии София-Рияд-София и Варна-Дамам-Варна, като това се очаква да стане в началото на следващата година. От българска страна авиационният оператор, който е назначен да оперира по въздушната линия е България Ер, а от страна на Кралство Саудитска Арабия полетите ще се изпълняват от авиокомпания Флайнас.

Пред министъра на промишлеността и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим ал-Хурейф са били представени от българска страна както публични, така и частни проекти в областта на роботиката, изкуствения интелект, нано технологиите и логистичните услуги с дронове. От страна на Кралство Саудитска Арабия бе заявен интерес към сътрудничество в областта на минното дело и автомобилостроенето.

Проведени са и работни срещи с министъра на икономиката и планирането Фейсал бин Фадил ал-Ибрахим и управителя на Публичния инвестиционен фонд Ясер ал-Румаян, който е сред най-големите суверенни фондове в света с общо оценени активи от 400 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"