fbpx

Българите сред най-пасивните в ЕС в борбата срещу климатичните промени

такса смет, боклук

Едва 35% от българите заявяват, че са предприемали някакво действие за борба с изменението на климата през последните шест месеца. Това става ясно от изследване на Евробарометър, проведено сред 26 358 граждани на ЕС в периода 11 май ‐ 30 май 2023. В България са интервюирани 1017 души.

За сравнение, средният показател в ЕС по този въпрос е 63 процента, като по-зле от нас е само Румъния. В страни като Люксембург, Финландия и Швеция данните сочат над 80% активност в действията на обществеността срещу изменението на климата.

От тези, които смятат, че допринасят с действията си за опазване на околната среда, най-висок процент у нас (39) го правят чрез избор на енргийно ефективен домакински уред. От друга страна, едва 26% от българите (срещу 70% за ЕС) се стараят на намаляват отпадъците и редовно ги разделят за рециклиране.

Проучването сочи още, че огромно мнозинство от европейците смятат, че изменението на климата е сериозен проблем, пред който е изправен светът (93%). Над половината смятат, че преходът към зелена икономика трябва да се ускори (58%) в лицето на скоковете на цените на енергията и опасенията относно доставките на газ след инвазията на Русия в Украйна.

От икономическа гледна точка 73% от европейците са съгласни, че цената на щетите, дължащи се на изменението на климата, е много по-висока от инвестициите, необходими за зелен преход. И три четвърти (75%) от европейците са съгласни, че предприемането на действия по отношение на климата ще доведе до иновации.

Едва 34% от българите смятат, че трябва да се увеличи използването на източници на възобновяема енергия, да се повиши енергийната ефективност и ускори преходът към зелена икономика. Положителен отговор на този въпрос дават 58% от общия брой допитани граждани на ЕС.

Като цяло резултатите от анкетата показват, че скепсисът в България относно климатичните промени е доста по-осезаем от средното мнение в ЕС по този въпрос.

Например едва 22% от българите (срещу 46% в ЕС) смятат, че промяната на климата е най‐сериозният проблем пред света като цяло.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"