fbpx

Парламентът забрани продажбата на активи на „Мини Марица-изток“

Парламентът при забрана да се извършват сделки с активите на „Мини Марица-изток“ без неговото изрично разрешение. Първоначалното предложение за мярката е на „Възраждане“, като националистите искаха да се наложи мораториум без определен срок. Тази идея обаче беше отхвърлена по време на гласуването от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщава „Сега“.

Депутатите аргументират приемането на тази мярка с апетитите да се разпродадат терени, принадлежащи на въгледобивното предприятие. За това политическите сили обвиняват бившето служебно правителство на президента Румен Радев.

С решението се забраняват разпоредителни сделки с недвижимо имущество на „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и с такова имущество – държавна и общинска собственост, попадащо на територията на комплекса. Изключение ще се направи, когато става въпрос за отдаване под наем на земеделски земи за земеделски нужди, които са собственост на дружеството.

Също така, няма да може да се продават активи на „Източномаришкото въглищно находище“, които имат отношение към минно-технологичната дейност; няма да се позволява на частни инвеститори да изграждат електроцентрали от възобновяеми източници на терени на предприятието; забранява се да се пречи на „Мини Марица-изток“ ЕАД да изпълнява ролята си на концесионер; конкретно се посочва, че не трябва да се прекратяват концесиите за въгледобив в общините Раднево и Гълъбово в област Стара Загора и община Нова Загора в област Сливен; не се разрешава отмяната или дори промените в подробните устройствени планове за развитието на „Мини Марица-изток“ ЕАД.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"